מערכת שיתוף המידע העתיקה בעולם

לאחר 10 קילומטר בערבה, תיק על הגב ומפה ביד, נפל לי האסימון:
אנחנו חושבים שהמצאנו את השיתופיות הדיגיטלית, את החלוקה במידע ועזרה הדדית מתגמלת כפי שהיא מופיעה באפליקציות שונות (השוואת מחירים, קופונים, פייסבוק ועוד), אך למען האמת השיתופיות היא עניין עתיק מאוד, ואם תרצו יש לה אפילו שם מגניב וקליט כמעט כמו לאפליקציה:
עוד לפני שהודפסה המפה הראשונה וטרם הומצא הצבע שיסמן לימים את שבילי המדבר - שלא לדבר על ה- GPS, מצאו את בו הדרך בעזרת רוּגוּ'ם: מספר אבנים, לעיתים שתי אבנים בלבד המונחות זו על זו - והרי לנו רוגום, הטכניקה הקדומה ביותר לסימון הדרך במדבר ושמי שלא מודע לקיומה יחמיץ אותה בקלות, וחבל: פעם הרוג'ום יסמן גישה לנקודת מים עלומה, פעם לשביל עוקף מצוק, פעם לנָקְבּ (מעלה) משובח. תמיד מבטיח, תמיד מקיים, ותמיד מרגש לגלות אותו כמו הבטחה שמתקיימת.

תסתכלו טוב, תמצאו אותו. רוג'ום באיזור אילת. מתוך אתר טיולי
מי היו מסמני הרוג'ומים? אין לדעת, אבל רוג'ום הוא דבר שמחייב תחזוק ולפעמים עדכון,
וההולכים במדבר – לאורך דורות, סימנו לטובת הבאים אחריהם וכן הלאה.
ותגידו – מה מיוחד? בטח זה נפוץ בכל העולם. אני מניח שהשיתופיות אינה נחלת הכלל בכל מקום בעולם, כמו למשל מה שעובר כיום על 
 WAZE  - אפליקציה לשיתוף בעומסי תנועה - בגרמניה ואוסטריה. שם, כך נודע לי ממקורות פנימיים, אפליקציית ה- WAZEנתקלת בחשדנות רבה ומסרבת להמריא כמו בישראל, כי התרבות שונה שם בצורה מהותית: מדוע שאני, הצרכן, אתרום מידע שאני תקוע עכשיו בפקק במקום מסוים, לטובת אחרים? למה שלא אקבל את הכל מוכן?

מסתבר אולי, שאפליקציה מוצלחת של היום מתחילה בתפיסת עולם ובערימת אבנים לא בולטת בת אלפי שנים...

תגובות

  1. המקבילה המודרנית: הבהוב פנסים ברכב ממול. זה יכול לסמן אזהרה (שוטר בסביבה / מכמונת מהירות / עקפת עקיפה מסוכנת) יכול לסמן תודה על מתן זכות קדימה ועוד. תלוי בארץ ובתרבות.

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

בשבחה של פשטות

אז כך נראית עבודתו של פלנר

פלאפל מוסקו - הקמפיין של המדינה